Lagu Nasyid Jihad


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com

...Palestine Will Be Free...(Maher Zain)

Friday, November 16, 2012

Perutusan Awal Muharam UNIROD 1434 Hو ما لكم أ ن لأ تنفقو ن في سبيل ا لله و لله مير ا ث ا لسمو ت و ا لأ رض 
“Dan kenapa kamu tidak menafkahkan (Sebahagian) harta kamu di jalan Allah, padahal Allah yang mempunyai langit dan bumi  ?”  Surah al-Hadid 10.Persatuan Islam Untuk Kemajuan Rohingya, Arakan, Burma
   United Islamic Rohingya Organisation(UNIROD)Arakan, Burma
بسم ا لله ا لر حمن ا لر حيم
أ لسلام  عليكم و ر حمة ا لله و ر بر كا ته
أ و ل هجر ة 1434
Awal Hijrah 1434-2012
مقد مة
Awal Tahun Hijrah (Tahun Baru Islam) 01-01-1434H adalah salah satu sejarah penting yang telah direkod di mana peristiwa Nabi Muhammad S.A.W dan para sahabat baginda telah berhijrah dari Kota Makkah ke kota Madinah Al-Munawwarah. Penghijrahan baginda dan para sahabat pada awal Muharram adalah untuk meneruskan dakwah al-Islamiyyah demi mempertahankan Agama Allah  dan kalimah syahadah serta mengembalikan Izzah Islam di Kota Makkah dan seluruh alam.

                                       Sejarah Ummat Islam Rohingya Ringkas

Umat Islam Rohingya adalah  kaum beragama Islam yang mengikut ahli Sunnah Wal Jama’ah dan tinggal di Wilayah Arakan. Sejarah Wilayah Arakan secara umumnya pernah bertuankan raja yang beragama Islam seperti Sultan Zabuk Shah, Sultan Salim Shah, dan Sultan Ahmad Shah. Sejak tahun 1614M, wilayah Arakan (ArakanYoma) adalah sebuah Wilayah Islam sebelum kemerdekaan Burma. Negara Myanmar telah diisytiharkan pada tahun 1989 selepas rampasan kuasa oleh tentera pada tahun 1988 dan kekal sehingga ke hari ini.
Pengisytiharan Demokrasi di Myanmar selepas pilihan umum  pada 07/11/2009 adalah palsu. Tentera Myanmar terus memerintah dan mentadbir walaupun Negara tersebut dikatakan demokrasi.
Dalam Hal ini wajarlah kita merujuk pada sejarah dunia Islam seperti Kesultanan Melayu Melaka yang melaksanakan Undang-Undang Islam pada zaman pemerintahannya dahulu dan demikian juga dengan Kesultanan Islam Arakan.
Sejarah membuktikan hal ini benar. Misalnya Kerajaan Union Of Burma  pernah menyiarkan  dalam rancangan televisyen perihal orang Rohingya dalam Bahasa Rohingya dan diterbitkan oleh penerbitan  Qira’at al-Qur’an  TV Burma di Ibu Negara Rangon. Rancangan ini diterbit  oleh Qa’ari Maulana Irsyad dari  kampung Udong di Daerah Selatan Maungdaw Arakan (sekarang telah diisytihar sebagai negeri Rakhine)
Dunia menyaksikan juga  bahawa suatu ketika UNION OF BURMA pernah melantik ahli Perlimen (MP) berbangsa Rohingya dari Wilayah Arakan sebagai ahli parlimen  Kerajaan Burma.
Negara Myanmar yang dulunya dikenali sebagai Burma pada tahun 1989 telah melaksanakan operasi sebanyak 17 kali terhadap Rohingya secara kejam dan mengusulkan dalam Perlembagaan Parlimen bahawa kaum Rohingya adalah Pendatang haram di Myanmar.
Sehingga kini, seramai 1.6 juta umat Rohingya yang menjadi pelarian di seluruh dunia .
Pada tarikh 3 Jun 2012 lalu, kerajaan  Myanmar telah berkolaborasi  bersama Pemimpin Rakhine dan memperguna  Sami Buddha dan kaum Pemuda Rakhine sebagai alat untuk melakukan pembunuhan besar – besaran dan menghapuskan Rohingya.Mereka membunuh, merogol hingga mati dan merampas harta di  Wilayah Arakan tampa mempedulikan negara-negara Islam seperti  OIC/ UN/ ASEAN.
Pada 11 Jun 2012  Presiden Myanmar  TIEN SIEN yang zalim seumpama zionis di Asean telah mengisytiharkan kaum Rohingya sebagai bukan warga negara walaupun dalam masa yang sama  Rohingya telah menjadi pegundi pada hari pilihan raya umu 07/11/2009. Cukup aneh!
Rohingya terus digelar pendatang haram dari Negara Bangladesh mengakibatkan Bangladesh dan rakyatnya tidak mengiktiraf pelarian Rohingya malah kapal-kapal dan perahu Muhajirin Islam Rohingya dihalau semula ke sungai  Naf .
Wahai saudara Seagamaku. Ini lah nasib umat Islam Rohingya di Myanmar dan seluruh dunia selepas kewafatan Nabi Muhannad S.AW.
Adakah kita sebagai umat Islam masih mampu menjaga wasiat dan nasihat Baginda?
Jika ya, mengapa negara-negara Islam tidak menjadi Al Ansar seperti penduduk di Madinah dan mengapa  negara -negara Islam tidak  mengiktiraf Muhajirin ini  walaupun mereka layak berhijrah ke negara umat Islam lain, malahan berhijrah adalah seruan Allah.  
DUNIA ISLAM Seperti OIC / Liga Arab/ ASEAN mahupun United Nation (UN) EU/ASIAIN. Dengarlah seruan! Dimanakah kedilan dunia ini tehadap minoriti Islam (Al-mustada’afin) seperti Rohingya?
Sedang Kezaliman berlaku di Burma, berjuta-juta manusia juga telah menjadi Pelarian (al-muhajireen) di Palestin/ Iraq/ Rusia/ Kasmir/ Afghan/ Gujrat/ Sudan / Somalia/ Cina/ Pakistan/ Bangladesh/ Thailand/ Filpina. Akan tetapi kaum Rohingya  adalah yang paling tersengsara dan diketepikan oleh dunia mahupun dunia jiran sendiri.
Saudara…? Renungkanlah sendiri adakah wujud orang-orang bukan Islam menjadi pelarian di muka bumi Allah? Adakah orang-orang bukan Islam diusir, dibakar dan tersengsara di negara-negara Islam…?
Jawapannya TIDAK..!
Inilah ajaran Islam dan bukti  keadilan Nabi kita Muhammad S.A.W . Mengapa golongan kuffar yang memusuhi Allah menghina dan menuduh Rasulullah S.A.W dengan pelbagai label  sedangkan di negara-negara  Islam  kaum kuffar  dan agama mereka selamat sejahtera. Sebaliknya di negara-negara kuffar umat Islam dan agama mereka kekal tidak seperti di Arakan Myanmar / Selatan Thailand/ Mindano  Filpina dan  sebagainya.
Sidang Awal Muharram 1434H,
 Marilah kita memupuk kesedaran  kesatuan Ummah menjadi suatu realiti demi Kesatuan Dunia Islam dan membantu mereka yang menghadapi cabaran akhir zaman sebagai khalifatullah di muka bumi Allah ini.
Allah yang maha penyayang dan maha kuasa bersama RusulNya telah menjanjikan atas dasarNya ini Kuasa di Dunia ini akan dikembalikan kepada Pejuang Agama ( خليفة ا لله في ا لا ر ض)     untuk ahli-ahli Penyokong dalam Perjungan Islam demi memelihara Agama Allah dan Umat  ن من الله أ جر عظيمفا
لآ تخز ن فا ن ا لله معا نا و معكم     D’t sad I will be retrn Upon you
و ا لسلا م عليكم و رحمة ا لله و بر كا ته

Penulis adalah Seorang aktivis Rohingya di Pejabat TERAS. Berjuang bersama Tuan Haji Mohd Azmi (Cikgu Azmi)  sejak Awal Muharram 1429 H- 1434H
(6 Tahun menyertai perjuangan Islam bersama TERAS-SHURA)

Mohammad Islam Bin Sultan Ahmad
Penasihat  :    Persatuan Pemuda Ulama, Arakan     نهضة ا لمفكر ين ,  أ ر كا ن  , بو  ما                                     Pengerusi
United Islamic Rohingya Organisation (UNIROD) Arakan, Burma
AJK             :  SHURA
Ahli Majlis Syura : Union of World Rohingya Organisation (UWRO)
Pengerusi   :  Pusat Perkhidmatan Pelarian Rohingya (PPPR-TERAS)
Email         :  pppr-teras@yahoo.com
Fb               :  mohammad sultan ahmad
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...